מאמרים

>> הקשר בין המערכת ההורמונלית ומחלות עור

המערכת ההורמונלית הנשית והעור – מערכת של קצבים פנימיים

המערכת ההורמונלית הנשית היא לא רק מערכת פריון – אלא רשת ביולוגית עדינה ומורכבת שמשפיעה על הלב, המוח, מערכת העיכול, מערכת החיסון – וכמובן, העור. כשקיים חוסר איזון הורמונלי, העור מגיב. הוא משנה את המרקם, את הרגישות, את התגובה הדלקתית – ולעיתים אף מפתח מחלות עור כרוניות.

כדי להבין כיצד מתפתחות בעיות עור על רקע הורמונלי, חשוב להכיר לעומק את המערכת ההורמונלית הנשית – ובעיקר את שלוש הבלוטות המרכזיות שמרכיבות את הציר ההורמונלי: ההיפותלמוס, בלוטת ההיפופיזה (יותרת המוח) והשחלות.

הציר ההורמונלי: ההיפותלמוס, ההיפופיזה והשחלות

הציר ההורמונלי המרכזי של האישה – המכונה HPO (Hypothalamus–Pituitary–Ovarian axis) – הוא מערכת תקשורת מתוחכמת בין המוח לאיברי המין. זהו מעגל הורמונלי סגור שמבוסס על שליטה, משוב, ואיזון עדין שמתרחש מדי יום.

ההיפותלמוס, מבנה קטן שנמצא בבסיס המוח, הוא מרכז הבקרה העליון של המערכת ההורמונלית. הוא מקבל מידע ממערכות רבות בגוף – מערכת העצבים, רמות הסוכר, מצב רגשי, מחזורי אור-חושך, מצב תזונתי ועוד – ומגיב על ידי הפרשה של הורמון בשם GnRH. זהו ההורמון שמעורר את בלוטת יותרת המוח לפעולה.

בלוטת ההיפופיזה (יותרת המוח), שנמצאת ממש מתחת להיפותלמוס, היא ה"שליחה" המרכזית שמבצעת את הוראותיו. היא מפרישה שני הורמונים חשובים: FSH (הורמון מגרה זקיקים) ו-LH (הורמון משרה ביוץ). שני הורמונים אלו נשלחים לזרם הדם ומגיעים אל היעד הבא בציר – השחלות.

השחלות הן איברי המין הנשיים העיקריים, ותחנת הייצור של הורמוני המין: אסטרוגן, פרוגסטרון וכמויות קטנות של טסטוסטרון. רמות ההורמונים משתנות לאורך המחזור החודשי, בהתאם לפקודות שהגיעו מהמוח, ובהתאם למצב הפנימי של הגוף.

ההורמונים שמיוצרים בשחלות חוזרים שוב אל המוח ומשפיעים על ההיפותלמוס וההיפופיזה – וכך נסגר המעגל. אם משהו משתבש באחד החלקים בציר בעקבות לחץ נפשי, תזונה לקויה, דלקת כרונית או עומס רגשי – כל המערכת יוצאת מאיזון. והתגובה לעיתים קרובות נראית לעין – על פני העור.

איך הורמונים משפיעים על העור?

האסטרוגן הוא ההורמון שמעניק לעור חיוניות, לחות, אלסטיות וברק. הוא מעודד ייצור של קולגן וחומצה היאלורונית, שומר על צפיפות העור ומפחית תגובה דלקתית. כאשר רמות האסטרוגן יורדות – כמו אחרי לידה, בגיל המעבר, או במצבי סטרס – נשים רבות סובלות מעור יבש, דק, רגיש, ולעיתים אף סדוק ומגרד.

הפרוגסטרון, שמגיע לשיאו בשלב הלוטאלי של המחזור, מגביר רגישות חיסונית בעור, וגורם לאגירת נוזלים שיכולה להוביל לבצקת קלה בשכבות הרכות. תוצאה שכיחה היא תחושת כובד, גודש עורית, ולעיתים הופעה של פריחה, גרד או פצעונים לפני המחזור.

טסטוסטרון – הורמון אנדרוגני שנמצא גם אצל נשים – משפיע על בלוטות החלב (sebaceous glands). בעודף, הוא גורם להפרשת שומן מוגברת מהעור, חסימה של נקבוביות, זיהום ודלקת – ובכך מופיעה תופעת האקנה ההורמונלי, במיוחד באזור הסנטר, הלסת והצוואר.

גם קורטיזול – הורמון הסטרס שמופרש מבלוטת האדרנל (יותרת הכליה) – פועל כגורם מתווך. בעודף, הוא מחליש את מערכת ההגנה של העור, מגביר תגובה דלקתית, פוגע במחסום העורי ומעלה סיכון לגרד, פריחה או החמרה של מחלות עור אוטואימוניות.

איך חוסר איזון הורמונלי הופך למחלת עור?

כאשר בלוטות החלב מקבלות אות חזק מדי מטסטוסטרון – או כאשר קיים רגישות מוגברת לקולטן של הורמונים אלו – מתחילה תגובת שרשרת: ייצור מוגבר של חלב, סתימה של זקיק השערה, זיהום חיידקי מקומי, ודלקת. כך נוצר אקנה הורמונלי קלאסי.

ירידה באסטרוגן מחלישה את השכבה החיצונית של העור – השכבה הקרנית – ומובילה לאיבוד מים, חדירות גבוהה לגורמים מזהמים, ונטייה לגרד, יובש ותגובה אלרגית. התוצאה עשויה להיראות כמו סבוריאה, דרמטיטיס, עור מגורה או אדום.

בנוסף, ההורמונים מנהלים את התגובה החיסונית של העור – תאי T, תאי מאסט ותאי לנגרהנס. כאשר המערכת ההורמונלית לא מתפקדת כראוי – התגובה החיסונית משתבשת. הגוף עלול להגיב בתגובה אוטואימונית (כמו בפסוריאזיס), או בדלקת לא פרופורציונלית (כמו באטופיק דרמטיטיס).

מחלות עור עם רקע הורמונלי

יש קבוצה שלמה של מחלות עור המוחמרות או מונעות מחוסר איזון הורמונלי. אקנה הורמונלי שמופיע לפני וסת או סביב ביוץ, סבוריאה וגרד באזורים שומניים, פריחות בזמן הריון, עור יבש בגיל המעבר, או פסוריאזיס שמחמיר בתקופות של עומס רגשי – כולם קשורים בציר ההורמונלי.

ברפואה הסינית – “העור הוא מראה של הדם”

לפי הרפואה הסינית, העור מחובר קשר הדוק למערכות הכבד, הכליות והרחם. הכבד אחראי על פיזור הצ’י וזרימת הדם – וכאשר יש תקיעות (על רקע רגשי או תזונתי), עולה חום פנימי שמופיע על פני העור כפריחה, אדמומיות או גירוד.

הכליות נחשבות למקור הג'ינג – החומר העמוק ביותר שממנו נבנים הורמונים, דם ומבנה העור. חולשה בכליות תבוא לידי ביטוי ביובש עור, נשירה, חולשה מינית והזדקנות מוקדמת.

הרחם מחובר לפנים וללב דרך תעלת ה-Bao Mai – כך שחוסר איזון ברחם או במחזור יתבטא לעיתים קרובות בעור הפנים, בלשון, ובשפתיים.

אז איך מטפלים? – גישה אינטגרטיבית לאיזון הורמונלי מן השורש

כאשר מדובר בהפרעה הורמונלית שמשפיעה על העור, יש לטפל לא רק בתוצאה החיצונית אלא בראש ובראשונה במערכת ההורמונלית עצמה. המפתח טמון בזיהוי השורש ובאיזון הציר – בצורה עדינה, חכמה, ומותאמת לכל אישה באופן אישי.

אצלנו, הדרך מתחילה באבחון מדויק וכוללת כלים טיפוליים משולבים מעולמות שונים – כולם מכוונים לוויסות המשק ההורמונלי של האישה.

אבחון וטיפול דרך האוזן – רפואת אוזן (auriculotherapy)

האוזן היא מיקרוקוסמוס של כל מערכות הגוף. בעזרת מפה מדויקת ועבודה לפי גישת נוז’ייה, ניתן לזהות באוזן את בלוטות ההיפותלמוס, ההיפופיזה, בלוטת התריס, האדרנל והשחלות – כל אחת מהן משתקפת באזור ספציפי באפרכסת.

בטיפול הכולל בדיקת ביו-פידבק (VAS) ניתן לבדוק האם שורש הבעיה ההורמונלית מגיע מההיפותלמוס (השליטה העליונה), מהשחלה עצמה, או מבלוטת התריס או האדרנל.

הטיפול מתבצע על ידי גירוי באמצעות לייזר או דיקור עדין – כל אחד מהם מאזן מחדש את הקשר העצב-אנרגטי שבין האוזן לבלוטה, מפעיל מחדש תקשורת תוך-גופית, ומוביל לשיפור ממשי במצב ההורמונלי ובעור.

רפואת לייזר ורפואת תדרים – תכנות מחדש של בלוטות ההורמונים

בלוטות ההורמונים מגיבות בצורה יוצאת דופן לאור, צבע ותדר. בעזרת לייזר רך (Low Level Laser Therapy) בטווחים מתאימים (אינפרא-אדום, אדום או ירוק), ניתן להפעיל את הבלוטות, להפחית דלקת, לשפר זרימת דם מקומית ולשדר פקודות ביולוגיות חדשות.

רפואת אורות ותדרים (chromotherapy + frequency medicine) עושה שימוש בגלים ספציפיים שמעבירים תדרים התואמים לרזוננס של בלוטות מסוימות – תדרים ש"מדברים" עם ההיפותלמוס, ההיפופיזה, האדרנל והשחלות – תדרים שיודעים "לאתחל" אותן או לאזן את פעילותן.

התוצאה: ירידה ברמות קורטיזול, עלייה בפרוגסטרון טבעי, שיפור במחזור, הפחתה בתגובות עוריות מחזוריות – וכל זה דרך אנרגיה בלבד, ללא התערבות כימית.

 

ויטמינים מאזני הורמונים – ויסות עדין, השפעה עמוקה.

ישנם יטמינים מסוימים הידועים בהשפעתם הישירה על מערכת ההורמונים:

ויטמין B6 – תומך בהמרת אסטרוגן, מווסת פרוגסטרון, מפחית תסמיני PMS וגרד טרום-וסתי.

ויטמין B12 – תומך במטבוליזם של הורמוני סטרס ובתפקוד מערכת העצבים האנדוקרינית.

ויטמין D – משפיע על קולטני אסטרוגן ופרוגסטרון, פועל כחומר דמוי הורמון בעצמו, ותורם לאיזון כללי של המחזור.

ויטמין E – אנטי אוקסידנט עוצמתי שתומך בשחלות ובאיזון טסטוסטרון.

ויטמין C – הכרחי לתפקוד בלוטת האדרנל, להפחתת קורטיזול ולחיזוק העור.

מינרלים שתומכים במערכת ההורמונלית: למינרלים תפקיד קריטי בייצור ובפירוק של הורמונים.

אבץ (Zinc) – חיוני לייצור הורמוני מין, מסייע במניעת אקנה הורמונלי ובאיזון טסטוסטרון.

מגנזיום – מרפה את מערכת העצבים, מפחית ייצור קורטיזול מיותר ותומך בשינה והירגעות הורמונלית.

סלניום – תומך בפעילות בלוטת התריס ובאיזון טמפרטורת גוף ועור.

כרום – עוזר לייצב את רמות הסוכר, חשוב במיוחד לשחלות פוליציסטיות.

נחושת – מעורבת בפירוק אסטרוגן; חוסר איזון בה יכול לגרום לאגירת הורמונים בגוף.

 

תוספים נוספים אפשריים: חומצות שומן חיוניות

אומגה 3 (EPA/DHA) – מפחיתה דלקת, מאזנת פעילות הורמונלית, משפרת רגישות לרמות אינסולין ותומכת בעור חלק ובריא.

אומגה 6 (בצורת GLA) – מסייעת במיוחד לנשים עם עור יבש, תסמיני PMS, ולבעיות עור הורמונליות כמו אקזמה ואטופיק דרמטיטיס.

שמנים כמו נר הלילה ובוראג’ – עשירים ב-GLA, תומכים באיזון מחזור ומסייעים לעור מגיב.

פטריות מרפא – המודולציה ההורמונלית של עולם הפטריות

ריישי (Ganoderma lucidum) – מאזן קורטיזול, תומך באדרנל, משרה שלווה ומשפר שינה – הכרחי לאיזון הורמונלי.

הריסיום (Hericium erinaceus) – תומך בציר מוח-מעי-רחם, מפחית סטרס דלקתי ומשקם את מחסום העור.

שיטאקי ומייטאקי – תומכות בפעילות חיסונית מאוזנת ובפירוק עודף הורמונים מהכבד.

קורדיספס – משפר את חיוניות הכליות, מווסת ייצור הורמונים ותומך באיזון מחזור.

טרמטס (קוריאולוס) – פטרייה נוגדת דלקת, מסייעת בשיקום פלורת המעי ומניעת עומס אסטרוגני.

 

צמחי מרפא – גישה צמחית לשיקום הציר ההורמונלי

שיח אברהם (Vitex agnus-castus) – הצמח המוביל לוויסות פרוגסטרון ולהפחתת אקנה הורמונלי, PMS והפרעות ביוץ.

אנג’ליקה סינית (דונג קוואי) – מזינה את הדם, מחזקת רחם, מקלה על גודש לפני וסת.

רהמניה ופקוניה לבנה – מחזקות את היין, מאזנות חום פנימי ותומכות בציר כליות-כבד.

שורש ליקוריץ – תומך באדרנל ובתפקוד בלוטת התריס, ממתן קצוות הורמונליים חדים.

 

תזונה – יסוד הריפוי ההורמונלי

הבסיס לאיזון הורמונלי עובר דרך הצלחת. תזונה הורמונלית מתחשבת בעומסים גליקמיים, עומס אסטרוגני, ותמיכה בפעילות הכבד, העיכול והמעי.

תזונה מאוזנת להורמונים כוללת:

שפע ירקות ירוקים ומרירים לניקוי הכבד

שומנים טובים (אבוקדו, אגוזים, זרעי פשתן, שמן זית)

חלבון איכותי מהצומח והחי

הפחתת סוכר, קפאין, מוצרי חלב וגלוטן

זרעים על פי שלבי המחזור (Seed Cycling)

בטיפול, אנחנו לא רק ממליצים על "תזונה בריאה", אלא בודקים כל מזון לגופו – האם הוא מתאים למטופלת, האם הוא מזין את בלוטת התריס? האם הוא מכביד על השחלות? האם הוא מגביר דלקת או מפחית אותה? באמצעות בדיקה אנרגטית וטכנולוגיות של VAS ניתן להתאים לכל אישה תפריט אינדיבידואלי שמאזן את ההורמונים מבפנים החוצה.

לסיכום

העור הוא רק הקצה של הקרחון. מאחוריו פועלת מערכת הורמונלית מורכבת ועדינה. הדרך לריפוי אמיתי עוברת דרך הקשבה לגוף, אבחון שורש הבעיה, וחיזוק של בלוטות המוח, הכליות, האדרנל והשחלות – בעזרת שילוב מדויק של אבחון אוזן, תדרים, לייזר, צמחים, תוספים ותזונה אישית.

כאשר כל המערכות חוזרות לסנכרון – גם העור נרגע. והגוף נזכר איך הוא אמור להרגיש.